Çocuğunuz okula gitmekten korktuğunda, ebeveynler genellikle durumla nasıl başa çıkacakları konusunda bunalmış hissederler. Çocuğunuzu korkunun üstesinden gelmeye ve sınıftaki arkadaşlarına katılmaya teşvik etmek istersiniz, ancak çocuğunuza zararlı olabilecek bir durumu zorlamak veya dayatmak istemezsiniz. İyi haber şu ki yalnız değilsiniz. Okula gitme korkusu, düşündüğünüzden daha yaygın bir durumdur. Korkmuş çocuk durumlarını çözmüş diğer bakıcılardan ebeveynler tarafından test edilmiş tavsiyelerimiz var.
Korkmuş Çocuğum
Evet, çocuğum okula gitmekten korkuyor … hala. Okul yılının birinci ayında, minibüsümüzü anaokulu bırakma hattına sürdük. Okul başladığından beri ve o zamandan beri her Pazartesi, Çarşamba ve Cuma gittiğimiz aynı anaokulu bırakma hattı.
Binaya giderek yaklaşıyoruz. Abisi gitmek için çok heyecanlı! Arkadaşlarıyla oynamak için sabırsızlanıyor. Ama kızımız değil. Sonra gözyaşları başlıyor…
Daha önce de başımıza geldi, büyük abileriyle (üç tane var), ama bu durumu daha da kolaylaştırmıyor. Her gözyaşı döktüğünde, sadece o an için korktuğunu kendime hatırlatmaya çalışıyorum ve korkularını yatıştırmaya çalışıyorum. Bunu her gün kendime hatırlatmam gerekiyor… çünkü acı veriyor Benim yüreği ne kadar acısa da onunki.
Bu makale ortaklık bağlantıları içermektedir.
Çocuklar Okula Gitmekten Korktuğu Zaman Nasıl Yardımcı Olunur
İşte hatırlamanız gereken birkaç şey: çocuk okula gitmekten korkuyor (hangi sınıfta olurlarsa olsunlar):
1. Aşırı tepki göstermeyin
Benden uzakta olmaktan gergin olduğunu biliyordum. Tamamen dürüst olacağım ve size ondan (aslında tüm çocuklarımdan) uzakta olmaktan nefret ettiğimi söyleyeceğim. İşleri halletmek için zaman ayırmayı seviyorum ama onları özlemediğimi söylesem yalan söylemiş olurum. Ne ile karşı karşıya kalacak olurlarsa olsunlar, siz olmadan bununla yüzleşmek istemiyorlar. Zor olacak ama sakin kalmaya çalışmalısınız. Aşırı tepki vermemeye çalışın. Bu onları daha da gergin yapacaktır. Onlar İÇİN güçlü olun. Çocuklarımız bizi izliyor ve bizim davranış şeklimizden nasıl davranmaları gerektiğini görüyorlar.
2. Korkularından bahsedin
Çocuğunuzla korkuları hakkında konuşun. Anladığınızı ve sizin de korktuğunuzu bilmesini sağlayın. Okulda onu neyin korkuttuğunu bana anlatmasını istedim… Neden gitmek istemediğini. “Neyden korkuyorsun? Anaokuluna gitme zamanı geldiğinde neden ağlıyorsun?” Cevabı basitti, “Seni özlüyorum ve ne zaman döneceğini bilmiyorum.” Ona onu almak için her zaman orada olacağımı söyledim. Her zaman onu almak için sırada bekleyen ilk annelerden biri olacaktım. Ayrıca öğretmenlerinin telefon numaramı aldığını ve beni istedikleri zaman arayabileceklerini de söyledim!
3. İçinizdeki süper kahramanı bulun
Evet, yalnız veya gergin hissetmek korkutucudur, ancak çocuklarımıza içlerindeki süper kahramanı bulmayı öğretmeliyiz. Çocuğunuzun gerçek cesaret gösterdiği bir zamanı düşünün. “Pazar okulunda öğretmeninizle tanışmaktan korktuğunuz ve sonra tanıştığınızda onu gerçekten sevdiğiniz zamanı hatırlıyor musunuz?” veya “Parkta gezintiye çıkmaktan korktuğunuz ama sonra çıktığınız zamanı hatırlıyor musunuz?” Ona cesur olmanın nasıl bir şey olduğunu hatırlatın.
4. Öğretmeniyle bu konu hakkında konuşun.
Yaptığımız en iyi şey öğretmenle konuşmaktı ile Kızımız. Öğretmenine nasıl hissettiğini ve neden okula gelmek istemediğini anlatmasını istedim. Bunu yapmaktan gergindi elbette, ama birlikte yaptık. Öğretmenin neler olup bittiğine dair gözlerini açtı ve okulda 'kendisinin yanında' olan birinin olduğunu bilmek kızımızın kendini daha iyi hissetmesini sağladı.
5. Ona yalnız olmadığını bildirin
Okuldayken onu düşünüyorsunuz ve gittiği için onunla gurur duyuyorsunuz. Çocuğunuza “Bugün okula gidersen, ben de…” diye rüşvet verme isteğine direnmeye çalışın çünkü bu kat edilecek çok uzun bir yol olacak.
Bunun yerine çocuğunuza okulda mutlu olmayı öğrenmesi için araçlar vermeye çalışın. Çocuklarıma çok küçük yaşlardan itibaren mutluluğun, onu nasıl yarattıkları olduğunu söylerim. Herkes mutlu olmayı seçerse mutlu olabilir. Koşullarınızdan en iyi şekilde yararlanın.
En önemli şey çocuğunuza onun yanında olduğunuzu ve bu korkuyla tek başına yüzleşmediğini hatırlatmak. Fiziksel olarak yanında olamasak bile, onu düşünüyoruz.
Onlara okuldan sonra onlarla yapacağınız eğlenceli bilim etkinliğinden bahsedin ve birlikte geçirdiğiniz zamandan en iyi şekilde yararlanın. Onu okula, gelecekte neler olacağına dair eğlenceli bir düşünceyle gönderin.
6. Çocukların Duygular Hakkında Konuşmasına Yardımcı Olan Kitaplar
Yatma vakti ve hikaye vakti harika fırsatlardır. Bu zamanları çocuklarınıza güçlerini ve cesaretlerini ve onlar hakkında sevdiğiniz diğer şeyleri hatırlatmak için kullanabilirsiniz. Hikaye kitapları kullanmak, ikinize de birlikte odaklanabileceğiniz ve ilişki kurabileceğiniz bir şey verir.
- Çok Cesurum! – Büyümeyi kutlayın, büyük ya da küçük! İster bir köpeği okşamak ister bir ebeveyne el sallamak olsun, biraz daha cesurca büyümenin kazanımlarını okuyun. Teşvik edici metin ve eski serigrafi tarzı resimlerin tadını çıkaracaksınız.
- Başladığınız Gün – Bu güzel kitap, yeni ve alışılmadık bir yere girmenin ve uyum sağlayamamanın getirdiği rahatsızlığa değiniyor. Bu duygular normaldir ve üstesinden gelinebilir, çünkü çocuğunuz özel ve harikadır.
- Görünmez İp – A #1 En Çok Satan bir annenin, görünmez bir iple çocuklarına olan sevgisini konu alıyor. Gerçekten yürek ısıtan bir film.
Çocuğunuzun Kaygısını Azaltmaya Yardımcı Olacak Bu Eğlenceli El İşlerine Göz Atın:
Kids Activities Blog'dan Daha Harika Okula Dönüş Yazıları
Çocuklarının okula gitmekten korkması durumunda ebeveynlere ve bakıcılara tavsiyeleriniz var mı?
Psst… Hiç üçüncü bir çocuğunuz olması gerektiğini düşündünüz mü? Biz de!