Alfabetik prensip, genç öğrencilerin ustalaşması gereken kritik bir beceridir. Okumak ve yazmak için harfleri sesleriyle birleştirmeyi içerir. Öğrencilerin başarılı okuyucular olabilmeleri için alfabetik prensibi akıcı ve otomatik olarak nasıl kullanacaklarını öğrenmeleri gerekir, böylece dikkatlerini okumanın temel amacı olan metnin anlamını anlamaya odaklayabilirler.
Alfabetik prensibi öğrenmek zaman alır ve açık ses bilgisi eğitimi ve kapsamlı pratik gerektirir. Neyse ki okuma bilimi, okumayı öğretmek ve her yetenekteki öğrencileri desteklemek için kanıtlanmış, kanıta dayalı en iyi uygulamaları sağlar. Alfabe ve ses bilgisi öğretiminde en etkili uygulamalar olarak öğrendiklerimi, sınıfınızda denemeniz için ücretsiz bir dosyayla birlikte paylaşacağım.
Açık ve Sistemik Talimat
Alfabemiz ve ses bilgisi eğitimimizin açık ve sistemli olması önemlidir. Açık öğretim, doğrudan harf-ses ilişkilerini öğrettiğimiz anlamına gelir. Öğrencilere harf sesini anlatırız ve bu sesin yazıda nasıl temsil edildiğini gösteririz.
Sistemik öğretim, harf-ses ilişkisinin girişinin mantıksal, adım adım bir öğretim dizisi halinde organize edilmesidir.
Okuma araştırma bilimine dayalı alfabetik harflerin öğretimine yönelik bir öğretim dizisi paylaşacağım.
Ses bilgisi dersleri verirken, tüm öğrencilerin görebilmesi için tahtaya yansıtılan dijital slaytları kullanmayı seviyorum. Birden fazla kart veya resim kullanmaktan daha kolaydır ve kartları çıkarmaya gerek kalmadan, öne çıkan sesin ses duvarında nerede bulunduğunu kolayca belirleyebilirim. Resimlerin büyütülmesine ve tüm öğrencilerin kolaylıkla görebilmesine olanak sağlar.
Ayrıca ne kadar düşük hazırlıklı olduklarını da seviyorum – göster ve git! Ayrıca, alfabetik prensibi öğrenmek kapsamlı pratik gerektirir; slaytları yıl boyunca birçok kez gözden geçirmek için kolayca kullanabilirim.
Yazdırmak için Konuşma Kullanın, Önce Ses Yaklaşımı
Bana göre bu, alfabe ve ses bilgisi öğretiminde oyunun kurallarını değiştiren en büyük değişikliklerden biri oldu. Harften önce sesin tanıtılması inanılmaz bir etki yaratıyor. Öğrencilerin konuşma seslerine ilişkin mevcut bilgileriyle uyumlu hale gelen bu yaklaşım, onların zaten bildiklerini seslerin basılı metinlerde nasıl temsil edildiğiyle ilişkilendirmelerine olanak tanır. Bu da, kelimelerin kodunun çözülmesi ve okunması için hayati önem taşıyan temel fonem-grafik yazışmasının oluşturulmasına yardımcı olur.
Sesi tanıtın öğrencilere verin ve tekrar etmelerini sağlayın. Sesi söyleyebilirsiniz VEYA başlangıçta sesi olan kelimeleri söyleyebilirsiniz ve öğrencilerin size yeni sesi anlatıp anlatamayacaklarını görebilirsiniz. Örneğin “Bakalım bugünkü dersimizin yeni sesini bana söyleyebilir misin?” gibi bir şey diyebilirsiniz. Bana ördek, köpek, dinozorda duyduğun ilk sesi söyle”.
Ağız Oluşumu
Ağız resimlerini kullanma Görsel yardımcılar öğrencilere her sesin ağızda nasıl oluştuğunu net bir şekilde anlamalarını sağlar.
Her fonem için ağız hareketlerinin açık bir şekilde öğretilmesi ve bunlara dikkat çekilmesi, seslerin belleğe sabitlenmesine yardımcı olur ve öğrencilerin benzer görünen veya benzer sese sahip olan harfleri ayırt etme yeteneğini geliştirir. Bu yöntem, öğrencilerin duydukları ile seslerin ağızlarında nasıl hissettiği arasında bir bağlantı kurulmasına yardımcı olur.
Bu çoklu duyusal yaklaşımı kullanmak, öğrencilerin ses-harf bağlantısını öğrenmelerine ve benzer sese sahip harfleri daha iyi ayırt etmelerine gerçekten yardımcı oldu.
Bir ses tanıtırken, öğrencilere ağız resmini gösterin ve söyleyin ses.
Daha sonra öğrencilere bakarken sesi söylemelerini sağlayın. aynalar ağızlarının ne yaptığını görmek için. Aynanız yoksa öğrenciler iPad'lerindeki kamerayı selfie gibi kullanarak ağızlarına bakabilir veya bir partnere dönüp birbirlerinin ağızlarını izleyebilir.
Sesi söylerken dilinizin, dudaklarınızın ve dişlerinizin ne yaptığını, sesin sesli mi yoksa sessiz mi olduğunu (titreyip titreşmediğini hissetmek için elinizi boğazınıza koyun) ve hava akışının sürekli olup olmadığını (sesi dışarı çıkarabileceğinizi) tartışın. nefesiniz bitene kadar) veya bir durma sesi (üretildikten sonra hızlı bir şekilde durur).
sormayı severim Dudaklarının, dillerinin ve dişlerinin yerleşimine dikkat çekmeye yardımcı olacak araştırıcı sorular:
- Diliniz yüksekte mi, alçakta mı yoksa geri çekilmiş mi?
- Boğazını hisset. Ses kutunuz açık mı kapalı mı?
- Hava akışını engelleyen bir şey var mı (dudaklar, dil veya dişler)?
- Hava akışı sürekli mi yoksa duruyor mu?
- Sesi çıkardığınızda hava akışı ağzınızdan mı yoksa burnunuzdan mı çıkıyor?
- Dudakların açık mı kapalı mı?
Hafıza Yardımı Olarak Anahtar Kelime Resmi
Anahtar kelime resminin adını kullanarak şunu söyleyin: ses yalıtımına başlıyoruz (bir kelimedeki ilk fonemi söyleyin, ardından kelimenin tamamını söyleyin). “/d/, /d/, ördek”e benzer bir şey söyleyebilirsiniz. Öğrencilerin tekrar etmesini sağlayın.
Sesin anahtar kelimenin başında olduğunu açıklayın. Başlangıç sesini ayırmak, öğrencilerin kelimelerin bir dizi sesten oluştuğunu anlamalarına yardımcı olur.
Eşleşen Başlangıç Sesleri
Şimdi öğrenciler farklı kelimelerin başındaki sesi dinleyerek ses izolasyonu ve ses ayrımını yapmaya başlayacaklar.
Onlara nesnelerin resimlerini gösterin. Eğer resmin adı sesle başlıyorsa, öğrenciler “beğenme” işaretini gösterirler. Resim adı sesle başlamıyorsa, “beğenmedim” işareti gösterilir.
Öğrenciler öğretime aktif olarak katılmayı severler! Onları meşgul ediyor!
4-5 farklı resim gösterin ve öğrencilerin tepkilerini gözlemleyin.
Sesi Kelimenin Neresinde Duyuyorsunuz?
Öğrencilere, sesin kelimelerin başında olduğu gibi ortasında ve sonunda da bulunabileceğini açıklayın ve şimdi sesi farklı kelimelerde bulma konusunda pratik yapacaklar.
Başlangıçta sesi duyarlarsa iki ellerini başlarının üzerine koyarlar.
Ortadaki sesi duyarlarsa iki ellerini kalçalarına koyarlar.
Sondaki sesi duyarlarsa ayak parmaklarına dokunurlar.
Bu, öğrencilerin sesi daha iyi ayırt etmelerine, sesleri bölümlere ayırmalarına ve kelimelerin ayrı seslerden oluştuğunu anlamalarına yardımcı olur.
Öğrenciler bu egzersizleri yapmayı SEVİYORLAR! Hareket onların odaklanmalarına ve ilgi duymalarına yardımcı olur!
4-5 farklı resim gösterin ve öğrencilere sesi duydukları yeri gösterecek şekilde uygun hareketleri yapmalarını sağlayın.
Ses Baskıda Nasıl Temsil Edilir?
Artık öğrenciler sese aşina olduklarına göre fonemi (sesi) grafik (harf) ile ilişkilendirmenin zamanı gelmiştir.
Öğrencilere sesin (ses söyleyin) yazılı olarak (yazımı gösterin) ile temsil edildiğini söyleyin. Büyük harf ile küçük harf arasındaki farkı belirtin. Her harfin üzerine gelin ve öğrencilerin sesi söylemelerini sağlayın.
Harf Oluşumu
Her harf için uygun harf oluşumunu ve ardından harf sesini gösterip söyleyin. Örneğin, büyük D için “Aşağı, civarında”ya benzer bir şey söyleyin. /D/”.
Doğru harf oluşumunu gösteren bu animasyonlu GIF'leri kullanmayı seviyorum! Öğrenciler her harfin nasıl oluşturulacağını açıkça görebilirler.
Daha sonra öğrencilerin her harfi havaya yazmalarını ve bittiğinde sesi söylemelerini sağlayın. Kas hareketlerini yapmak ve harfleri yazmak, beynin duyu-motor kısmında öğrencilerin harfleri tanımasına yardımcı olan bir kas hafızası bırakır. Ayrıca çocukların her harfin benzersiz özelliklerini daha iyi tanımasına yardımcı olur.
Genişletilmiş Uygulama ve Değerlendirme
Alfabeyi öğrenmek ve harflerin doğru şekilde nasıl yazılacağını öğrenmek kapsamlı pratik gerektirdiğinden, talimatları hizalanmış alfabe sayfalarını okuma konusunda koordineli bir bilimle takip etmeyi seviyorum.
Bu ses bilgisi dersi Ben Yaparım – Biz Yaparız – Siz Yaparsınız formatını takip eder ve bu, öğrencilere öğrendiklerini kendi başlarına uygulama şansı verir. Ayrıca mektup bilgilerini ve el yazısı becerilerini değerlendirmek için de bir fırsattır.
Ücretsiz Alfabe Okuma Bilimi Slaytları ve Sayfası
Bu fonetik dersini sınıfınızda denemek isterseniz, BURAYA TIKLAYIN benimkini indirmek için Ücretsiz Mektup Dd Alfabe Slaytlar ve Sayfa.
Bu Gönderide Kullanılan Ürünler
Alfabe okuma biliminin tüm setini ve sayfalarını öğrencilerinizle birlikte kullanmak istiyorsanız, BURAYA TIKLAYIN bunları bir dosyaya indirmek için tasarruf sağlayan paket!